Een pup: het belang van socialisatie

Gepubliceerd op 22 augustus 2023 om 19:26

In deze blog gaan we het hebben over een pup en het belang van de socialisatie. We kennen het allemaal: je neemt een pup in huis en je bent meteen verkocht. De schattige puppy ogen, de prille stappen in het leven, samen spelen en plezier maken. Je wilt alles goed doen. Je wilt je pup helpen bij de socialisatie. De vraag is echter: hoe doe ik dit dan? 

Tijdens de puppy fase zijn de hersenen van de hond volop in ontwikkeling. Nieuwe prikkels uit de omgeving worden verwerkt en de hond kent minder angst dan op latere leeftijd. Daarom is de socialisatie periode zo van belang. Door de verminderde angst is deze periode uitermate geschikt om de pup nieuwe dingen te leren en de pup te laten wennen aan de omgeving.

Mensen hebben vaak het idee dat ze zo snel mogelijk en vooral zoveel mogelijk nieuwe situaties aan moeten bieden aan hun pup. Het klopt ook dat je tijdens de socialisatie je pup aan nieuwe situaties bloot moet stellen, maar besef je wel dat de pup best onder de indruk kan zijn van die nieuwe situatie.

Het is heel belangrijk dat je pup leert om op jou als eigenaar te bouwen. Begeleid je pup dan ook door een situatie en denk niet: zoek het zelf maar uit. Dit was vroeger namelijk wel een beetje de gedachte. De pup moest vroeger zelf objecten of mensen benaderen en als hij dit niet meteen deed werd de pup er praktisch voor gezet, want tja, hij moest socialiseren. Gelukkig worden we met de tijd wijzer en vandaag de dag weten we beter: elke pup is anders en als de pup wat onzekerder is, zijn wij er als eigenaar om de pup in de situatie te steunen! 

Met andere woorden: bied nieuwe situaties geleidelijk aan. Zorg dat je de tijd neemt om je pup te helpen om een nieuwe situatie te verwerken. Geef de pup daarna een moment van rust.

Tijdens onze puppy cursus gaan wij dieper in op de socialisatie. Wat kun je verwachten? Hoe kun je een pup door situaties heen begeleiden? Wat is wijsheid en wat niet? Kijk voor meer informatie naar onze puppycursus en schrijf je snel in!