Tips voor de vuurwerkperiode

Gepubliceerd op 21 november 2024 om 18:15

De decembermaand nadert snel en men is al druk bezig met het afsteken van vuurwerk. Superleuk, maar voor de gemiddelde hond is dit toch echt helemaal geen pretje. Sterker nog, honden kunnen hier heel bang voor zijn. Het is ook goed om te beseffen dat de belevingswereld van de hond heel anders is dan dat van de mens. De golflengte van geluidswaarneming is anders en ook geur wordt anders waargenomen.

Daarom hebben wij voor hondeneigenaren de belangrijkste tips op een rijtje gezet om de honden tijdens Oud en Nieuw zoveel mogelijk te helpen.

 

Tip 1. Laat de hond buiten niet loslopen tijdens de vuurwerk periode

Dit klinkt heel logisch, maar toch zien wij vaak dat mensen hun hond los laten lopen tijdens deze periode, terwijl even verderop kinderen al volop rotjes afsteken. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat als het afsteken onverwachts gebeurt of te dichtbij, je hond enorm kan schrikken! Grote kans dat je hond dan de benen neemt. Dus veiligheid voor alles. Als je een wandeling wilt maken met een loslopende hond, ga dan echt naar een gebied waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Dat gezegd hebbende, adviseren wij om met Oudjaarsdag de hond ten alle tijden aan de lijn te laten.

Tip 2. Ga met je hond mee en dwing niet in een benarde situatie

Het vuurwerk is afgestoken. Je hond is geschrokken of voelt zich duidelijk niet comfortabel. Wat doe je dan? Als je hond weg wilt uit de situatie dan ga je mee. Angst is een emotie en kan niet worden versterkt als je hieraan toegeeft. De hond is nou eenmaal bang. Dus als je hond naar huis wilt, ga dan mee.

Tip 3. Verminder de prikkels van buiten

Op Oudejaarsavond is het belangrijk om de hoeveelheid prikkels van buiten zoveel mogelijk te verminderen. Zoals eerder gezegd horen honden meer dan ons, maar je kan natuurlijk voor zorgen dat er een focus is op ander geluid. Zoals: de TV of de radio. Doe de gordijnen dicht! Het zorgt ervoor dat de hond niet onverwachte lichtflitsen ziet.

Tip 4. Veilig plekje in huis

Het is natuurlijk voor elke hond wel zo fijn als ze een veilig plekje hebben in huis waar ze zich kunnen terugtrekken en niet gestoord zullen worden. Zoë, een van onze honden, heeft bijvoorbeeld haar verstopplekje onder de bank. Hier maakt zij ook regelmatig gebruik van. Op zo’n moment storen wij haar niet. Dit is haar plekje en hier komt niemand. Dit is ook belangrijk om te onthouden. Als je hond naar zo’n plekje gaat, geef de hond dan ook de ruimte en stoor je hond niet. Slaapt je hond? Vooral laten slapen en niet storen.

Tip 5. Zorg voor een bezigheid

Geef je hond iets te doen. Snuffelen maakt bijvoorbeeld mentaal moe. Waarom? Normaal ademt een hond in rust 15 tot 30 keer per minuut. De snuffelademhaling is echter 140 tot 200 keer per minuut. Een hond moet er dus hard voor werken om dit vol te houden! Bovendien gaat de snuffelademhaling apart van de normale ademhaling, dus de hartslag van de hond daalt en daardoor ontspant de hond. Dus snuffelen is altijd handig om in te zetten. Je kunt het voer dat normaal gesproken in de voerbak gaat bijvoorbeeld aanbieden in een snuffelmat. Een andere bezigheid is bijvoorbeeld een kong gevuld met iets lekkers of een kluifje waar de hond lekker mee bezig kan zijn.

Tip 6. Thundershirt

Wat is een thundershirt? Dit is een shirt dat een constante zachte druk geeft. Hierbij wordt het parasympatische zenuwstelsel, geassocieerd met rust, geactiveerd. Een vergelijkbaar iets wordt ook gebruikt bij pasgeboren baby’s (inbakeren). Dierenartsen adviseren vaak om een thundershirt te gebruiken tijdens de vuurwerkperiode.

Tip 7. Supplementen

Met supplementen worden hier natuurlijke middelen bedoeld. Hier behandelen wij Adaptil en Zylkene. Adaptil is een nagemaakt feromoon. Het echte feromoon dat wordt nagebootst wordt normaal gesproken bij zogende moederhonden afgegeven vlak na de geboorte van de pups. Uit onderzoek is gebleken dat dit feromoon een geruststellende werking heeft op pups. Adaptil bootst deze werking na en is verkrijgbaar in de vorm van een verdamper voor in huis, een halsband en tabletten.

Zylkène bevat een stof die uit het melkeiwit caseïne komt. Het geeft een ontspannen gevoel, zonder dat het versuft. Het is verkrijgbaar  via de dierenarts als capsules en kauwtabletten.

Tip 8. Gedragstherapeut bij heftige vuurwerkangst

Dit is de tip voor na Oudjaarsavond. Merk je namelijk dat je hond enorm bang is en dat de angst bijna niet te hanteren is? Wil je hulp bij deze angst? Schakel dan een hondengedragstherapeut in en doe dit al aan het begin van het nieuwe jaar, zodat je volgend jaar niet voor een onaangename verrassing komt te staan! Erkende gedragstherapeuten zijn aangesloten bij de NVGH www.nvgh.nl of SPPD www.sppd.nl.